HERFSTFAIR - 1

Op zaterdag 30 september 2017 wordt een herfstfair gehouden.

De kerkrentmeesters willen graag weer een bazaar, of, moderner gezegd, een fair, voor de kerk georganiseerd hebben.
Doel: samen iets organiseren, voorbereiden, uitvoeren en meedoen, en een geldelijke opbrengst:
Het geld zal besteed worden aan de vernieuwing van de geluidsinstallatie van de kerk.

De volgende personen zijn begonnen met brainstormen, en zullen de komende zomerperiode activiteiten aankaarten en her en der mensen enthousiasmeren mee te doen:
Henk Kuik, telefoon: 0591-785810
Monique Jonkman, telefoon: 059-372019
Anke Kamman, telefoon: 0591-371790, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen en opmerkingen kun je bij hen terecht.

 

Eerste update: brainstorms dd. 18 april en 17 mei:

De organisatoren werkten mee aan de voorjaarsfair in 2015. Dus met die ervaringen werd rekening gehouden: "Wat gaan we doen....en wat gaan we niet doen?" ….en dan doorgaan met de wel-doen-ideeën.

Geopperd werd bijvoorbeeld een 'langstezonnebloemwedstrijd' (om de fairgedachte levend te houden in de zomermaanden).

Een 'Heel Sweel Bakt'-wedstrijd.

De bloemengroep vragen om hun, inmiddels befaamde, mooie bloemstukken te maken.

Pompoenen en kalebassen horen er natuurlijk ook bij. Een aanbod tot planten in de moestuin bij de molen werd al gedaan, en graag geaccepteerd. Voor de bloemstukken, voor de losse verkoop, voor de soep e.d. tijdens de fair.

Bloembollenactie.

'Vierkantemetermarktplek', voor oud en jong.

Een opgaveblad, om mee te geven met de septemberZandloper, is in concept ontwikkeld en zal verfijnd worden.

 

Tweede update, dd. 15 mei:

Via De Zandloper zijn bij alle adressen zonnebloempitten bezorgd. Uiteraard hopen we dat de pitten de grond in zijn gegaan, en een groeizame periode tegemoet zullen gaan.

Na de jeugddienst van 14 mei zijn er in de kerktuin door de jongeren, in overleg met de groenploeg, ook pitten geplant. Door de aanhoudende droogte was het nodig ze regelmatig water te geven, wat wel succes had tot zover.

 

Derde update, dd. 29 mei:

Er was besloten geen rommelmarkt te houden tijdens de fair. Maar als dan wel 'rommel' (in de goede zin van het woord) wordt aangeboden, alvast ten bate van de fairopbrengst, dan is een plekje op de Brinkmaten/Wachthoornrommelmarkt van 26 mei gauw geregeld. De restanten werden naar de Weggeefwinkel in Emmen gebracht.

En…. De pompoenpitten die door Albert Lanting thuis werden gepoot, staan inmiddels in de moestuin bij de molen. Op hoop van goede oogst.

 

Vierde update: 28 juni:

Springkussen via Gastouderland.

Samen kaarten maken, in september, voor de verkoop.

Oproep in De Zandloper om samen met Albert Lanting te verkopen spullen van hout te gaan maken.

Over Live muziek wordt nagedacht.

Boodschappenkar met boodschappen: prijs raden.

Rad van Avontuur.

Fotowedstrijd, met thema HERFST.

Workshop herfst-knutsel.

Wordt vervolgd en geupdate!

 

5e update, 12 juli

De Fair begint steeds meer vorm te krijgen: Juryleden voor de bak- en fotowedstrijd zijn gevonden. Musici worden benaderd, en zeggen toe: elk kwartoverkwartvoor halfuur enz. een kwartiertje live muziek. De bloemenvrouwen broeden op mooie ideeën. Een "vierkantemetermarktplaats" wordt aan verkopers aangeboden. En dan de zonnebloemen en pompoenen en kalebassen: het groeit en groeit. Zowel in de kerk- als in de moestuin bij de molen. Ook uit Zweeloo kwam een trots bericht van een zonnebloem van nu al respectabele lengte.

 

6e update, 22 augustus

De commissie kwam weer bij elkaar. Wat hierboven beschreven staat gaat allemaal lukken. Nieuw is dat op dinsdagmiddag 26 september, in de Startweek, in De Drieklank een kaartenmaak-middag zal zijn, om met elkaar ansichtkaarten te maken voor de verkoop. Ook zullen er zakjes met bloemenzaden samen worden gemaakt. En voor het maken van de pompoensoep worden ook mensen gevraagd. Altijd gezellig, samen koken en.

7e update, 15 september

De clubleiding heeft 75 adressen, in de buurt van de kerk, uitgekozen, om op vrijdag 22 september, de eerste clubavond, de jongeren op stap te sturen om de Herfstfairopgave- en bestelformulieren op te halen. Fijn, die medewerking. Ook in het stukje in De Zandloper, waar hun autowasactiviteit van 30 september werd vermeld, legde men de link naar de Herfstfair (auto brengen, sleutels afgeven, naar de Herfstfair en daarna de auto schoon en wel weer meenemen).

In de kerktuin groeiden aan één pompoenplant een stuk of 6 pompoenen. Die gaan straks ‘in de soep’.

Op 15 september werden door de commissie in samenwerking met de groenploeg de zonnebloemen ‘gerooid’: ze waren uitgebloeid en storm en regen van 13 september hadden het laatste zetje gegeven, dus het was tijd ze uit de tuin te halen. De uitgebloeide bloemen waren met hun pitten een ware snackbar geweest voor mezen en duiven! Een enkele bloem werd achtergelaten, daar moeten ze het maar mee doen. En misschien zijn ze nog van nut voor de bloemengroep. Een paar bloemen liggen nu in tuinen, voor de vogels. Wie dit leest en een bloem wil hebben voor in de eigen tuin: vraag er maar om!

Voor de goede orde: de langste zonnebloem was 4.05 m!! Het lijkt er op dat de jeugdkerk deze wedstrijd gaat winnen.

 

 

30 september 2017…………… HERFSTWEERNATTIGHEID BUITEN, HERFSTFAIRWARMTE BINNEN

Tijdens de Herfstfair was het een gezellige drukte. Een georganiseerde drukte, dat wel.
En dat leverde zaterdag een kerkzaal vol prachtige bloemstukken op, waar op vrijdag nog een zaal vol takken, bessen, bloemen, bladen, kastanjes, vazen en schalen te zien was.
Baklucht door de week in vele huizen zorgde voor heerlijke koek en taart zaterdag bij het drinken. Het vrijdag opgehaalde springkussen werd zaterdag met veel nattigheid en moeite toch springklaar gemaakt.
Enkele ‘marktlui’ vroegen een vierkante meter aan, zij kregen zaterdag een kraam.
Pompoenen en kalebassen groeiden deze zomer, tot ze zaterdag aanlokkelijk werden uitgestald.
Alle aangeleverde cadeautjes werden zo gesorteerd dat er vele rondes met ‘het rad’ gedraaid konden worden, waarbij de kinderen goede helpers waren.
De clubjongeren maakten auto’s schoon, en werden/zichzelf nat; met veel pret!
Stro en herfstmaterialen + wat creativiteit = een herfsthanger.
En niet te vergeten de soep, en de ter plekke gebakken pannenkoeken.
De winnaars van 1) de langstezonnebloem-, 2) de foto-, en 3) de bakwedstrijd werden bekend gemaakt: 1) de jeugdkerk, 2) Bertus en 3) Dilbar, Jennie, Svetlana en Brian.
De verschillende muzikanten vormden met ieders eigenheid een mooie inbreng in de sfeer.
En het voornaamste voor de goede sfeer waren de bezoekers, die in grote getale kwamen, en bleven, want de kou van de herfst buiten werd goedgemaakt door de warmte van de Herfstfair binnen